De Algemene Verordening Gegevensbescherming komt eraan, wat betekent dit voor uw WBE?

Bron: Nederlandse Jagersvereniging

 

Uw WBE is een vereniging met een wettelijke status, verankerd in de Wet natuurbescherming. Een rechtspersoon met daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden. Een van de verantwoordelijkheden van de WBE heeft betrekking op de bescherming van privacy (persoonsgegevens) van zowel bestuurders, leden/deelnemers/donateurs als (netwerk)contacten van de vereniging.

De wet op de privacy gaat veranderen, dit kan ook gevolgen hebben voor uw WBE. De opvolger van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) die zal gaan gelden voor de privacybescherming in Nederland heet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze Europese Verordening treedt in werking op 25 mei 2018 en stelt ver(der)gaande regels ten aanzien van het opvragen, bewaren en bewerken van persoonsgegevens, de bescherming daarvan en de bescherming van de belangen van de betrokken(e) (leden).

Deze wetswijziging heeft gevolgen voor de manier waarop uw WBE om dient te gaan met privacygevoelige informatie. U kunt hierbij denken aan:

  • E-mails naar meerdere mensen tegelijk in mailinglijsten
  • Recht op inzage en correctie
  • Informeren over privacyverklaring

De Jagersvereniging heeft een aantal maatregelen genomen die er in samenhang voor zorgen dat de vereniging zogenaamd ‘AVG-compliant’ is, ofwel met andere woorden lijn handelt met de actuele voorschriften op het gebied van waarborging van privacy van haar leden en bescherming van persoonsgegevens. Wij nemen u als WBE-bestuurder ook graag mee in deze ontwikkeling. Zo organiseren we kennissessies voor WBE’s en zullen we u de komende tijd nader informeren.

In de week van 4 april verwachten wij u een ‘WBE Leidraad AVG’ te kunnen doen toekomen.

Mocht u zich nu al verder willen verdiepen in de consequenties van de Algemene Verordening Gegevensbescherming voor uw WBE dan kunt u verder lezen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl

Mocht u nu al vragen hebben dan zien we u uiteraard graag op een kennissessie! Of u kunt even bellen (Tel.: 033 – 461 9841) of mailen met Paul Timmer-Arends (paul.timmerarends@jagersvereniging.nl) en/of Jan Peter Groot (janpeter.groot@jagersvereniging.nl).

Met vriendelijke groet,

Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

Geplaatst in Jagersnieuws, Nieuws, Overheid, WBE Reeuwijk e.o. en getagd met , , , , .