Een impressie van een teller: wildtelling 01-04-2017

Vandaag is het 1 APRIL en we doen mee aan de jaarlijkse wildtelling georganiseerd door de WBE Reeuwijk en omstreken. Ik doe er graag aan mee, want zo leer ik het terrein kennen van de nieuwe WBE. Moet bekennen, dat ik eigenlijk nooit verder gekomen ben dan Boskoop. Maar de nieuwe WBE is qua omvang mega !

Uiteraard is het ook leuk andere jagers uit het gebied te leren kennen. Als watersport liefhebber weet ik dat de Reeuwijkse Plassen een mooi gebied zijn om met de boot te komen. We moeten zijn bij Reeuwijksehout, zo heet het natuurgebied om de plassen heen. Makkelijk te vinden vanwege de goede wegbewijzering. Prachtig uitzicht over een enorm meer waar we de auto parkeren. Heb natuurlijk van tevoren al op internet informatie gezocht. Op de website van de Gemeente Reeuwijk staat ook dat de jacht in dit gebied een belangrijk element vormt. Kijk, dat soort berichten moeten op een goudschaaltje gewogen!
Er zijn maar weinig gemeenten die met het jagen geassocieerd willen worden. Vaak zitten in zo’n gemeenteraad allerlei anti lieden met hun voor ingenomenheid als het op natuur aankomt. Het is dus zaak voor de WBE om daar goede contacten onderhouden. Bij de Gemeente moet de WBE een positief image opbouwen. In het grijze verleden deed ik dat in de Bollenstreek. In Noordwijk waren er veel familie hotels. Maar het is niet elke dag mooi weer om naar het strand te gaan. Het regent ook regelmatig  en de vraag is dan “hoe houdt je de kids bezig”? Tegenwoordig hebben ze allen een iPad en zo en doen ze aan spelcomputers. Maar geloof me, daar zijn ze op den duur ook op uitgekeken. Wat nu ? Kinderen en honden is altijd een succes! Had een fraaie serie dia’s over jachthonden geleend. Daar bouwde ik dan een verhaaltje om heen. Af en toe nam ik ook de black lab mee. Het verhaaltje over jachthonden moet niet langer zijn dan een half uur tot drie kwartier. Er is ook een finale. In navolging van het programma de VOICE KIDS, noem je het de Gundog Kids. Zo wordt het een spelshow. Maak een setje van 10 vragen en projecteer dat op een scherm. Een foto van een hond (black lab) die zit. Welk commando heeft de voorjager gegeven ? Kruis aan het correcte antwoord. Wat is een voorjager ? Allemaal simpele vragen, maar ze vinden het heerlijk. Na afloop kijk je het na en dan komt de prijsuitreiking.  Ouders helpen graag ! De prijs is bij voorkeur een honden KALENDER. Bij meerdere goede uitkomsten wordt er geloot. Ook was populair een pocketboek over de jacht.

Een vriend van mij woonachtig in een andere gemeente heeft zelfs een heel lespakket ontwikkeld voor de Lagere School. Zo is er genoeg te doen om de WBE te promoten. Zet ook een leuk verhaal op de lokale kranten. Een WBE moet ook doen aan naamsbekendheid in zijn gebied.                                                                        Maar we dwalen af. We zijn ingedeeld als tellers voor deze dag. Wij zijn toegevoegd aan John Tuithof. Blijkt een heel aimabel  mens, dat veel personen kent in de streek. Uit de kaart van het gebied waar we gaan tellen blijkt, dat we in onze “eigen polder” de inspectie ronde gaan rijden. Op de kaart is ook al aangegeven welke route we volgen. Blijkt dat we allebei in de polder op verschillende plekken jachtrecht hebben. Dat schept een band.  Ik kijk rechts en John kijkt links. Sohail zet de getelde vogels op de lijst. De hoeveelheid zwanen die we zien is enorm. Dat wordt straks ook een groot probleem, net als de ganzen. Uiteraard zien we ook veel eenden en meerkoeten. Hazen rennen nog steeds achter elkaar aan op de weilanden.

Maar het is dan ook nog vroeg in het voorjaar. Koeien lopen nog niet inde wei. Wel af en toe een schaap. Het gesprek komt ook op vossen. Er zou een vossenhol zitten in het dijklichaam van de spoordijk aan de andere kant van de rijksweg N11. Daar is nog niets aan gedaan. Volgens mij moet je dan ook toestemming hebben van de NS of zo.  Soms komt de rijksweg vlak bij de spoorbaan. Er tussen in ligt een strook van circa 100 meter tussen die twee. We rijden er langs en tellen veel ganzen en ander waterwild.  In het heel grijze verleden heb ik eens een keer contact gehad  met de Provincie over die strook.
Helaas geen 300 meter breed dus onbejaagbaar. Dan houdt alles op. We komen langs allerlei plekken in de polder, die ik nog niet ken. Einde van de ochtend komen we weer terug op het punt van uitgang en leveren de tellijst in. De koffie is welverdiend. Ook leuk andere jagers te ontmoeten.

Overigens zijn we bezig met een anachronisme. Tegenwoordig doe je tellingen met een drone! Dan heb je een veel nauwkeuriger overzicht.  Voorts  worden er ook twee keer per jaar tellingen gehouden door het Sovon Vogelonderzoek Nederland. Die hebben duizenden tellers van vogels in ons land.  Ben daar ook lid van.  Maar provinciale ambtenaren weten dat niet, dus krijg je weer de onmin over de uitkomsten van onze telling. Die is namelijk “niet professioneel”zo vindt het Sovon. Bovendien SOVON is onpartijdig. Jagers hebben een persoonlijk belang bij het opblazen van de getelde hoeveelheid ganzen, om maar wat te noemen. Dat gedoe is er ook altijd over de reewildtellingen.  Zet een paar leuke bokken meer op het telblad en daar komt de zilvervloot met loodjes binnen varen.  Vind het altijd kostelijk om daar over de berichten te volgen.  Al met al een leuke ochtend !

Geplaatst in Nieuws, Tellingen en getagd met , , , , .